Verhalen uit de oude doos #2: Kunst Hooligans in de Volkskrant

In de hoedanigheid van Apfab hebben wij twee keer eerder een blog onderhouden (Nieuwe Garde / Volkskrant). In het item "verhalen uit de oude doos" plukken we af en toe weer eens een postje uit dit archief. 


Feb 2010, Amsterdam - Bij een overzichtstentoonstelling van schilder Vincent van Gogh zijn er hedenochtend rellen ontstaan.Aanhangers van kunstschilder Piet Mondriaan zorgden voor onrust in het centrum van Amsterdam. Hierbij zijn talloze winkelruiten gesneuveld en werden verschillende auto’s in brand gestoken. Volgens de politie waren hier ongeveer zeshonderd relschoppers bij betrokken en raakten 25 politiemensen gewond. Een winkeleigenaar die anoniem wil blijven, had de Volkskrant het volgende te melden: “Dit is verdomme nu de zoveelste keer! Natuurlijk is het prachtig dat mensen gepassioneerd zijn over kunst, maar dit loopt nu te vaak uit de hand. Weet je wat al die politie en dramhekken ons aan 
belastinggeld kost? Daar kunnen we wel twee voetbalstadions van laten bouwen. Om maar wat 
te noemen.”

“Ik rop z’n oor dr af”

De emoties liepen hoog op. Een van de Mondriaan aanhangers: “Hoeveel tentoonstellingen moet die manisch depressieve klootzak krijgen voordat mensen gaan zien dat het subjectieve bagger is! Hebben ze stront in hun ogen ofzo? Als ik nog een zo’n gast tegenkom dan rop ik z’n oord d’r af.” Een andere lid van de Mondriaan clan had het volgende te melden: “Alsof die wiebelige lijntjes een kunstinhoudelijke keus was. M’n hol! Die mongool kon zijn poot gewoon niet stil houden.”

“ik wil niks met die fucking essentie te maken hebben”

Ook van Gogh aanhangers waren aanwezig: “Natuurlijk, wij waarderen Mondriaans sobere benadering van het platte vlak. Maar uiteindelijk is het gewoon kankersaai. Daarbij komt dat die gast Vincent op zijn blote knietjes moet bedanken voor wat Vincent voor de kunst heeft betekend. Als minimalisme beweert dichter bij de essentie te komen, dan wil ik niks met die fucking essentie te maken hebben.”
Het is nu de derde keer dit jaar dat dergelijke onregelmatigheden zijn ontstaan rond tentoonstellingen van zowel Mondriaan als van Gogh. Onder Amsterdammers vraagt men zich meer en meer af of dergelijke risico-exposities nog in het centrum van de stad gehouden moeten worden. Burgemeester van der Laan heeft aangekondigd later vandaag een persconferentie te houden waar hij ongetwijfeld deze vraag gesteld gaat krijgen. 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten